top of page
Writer's picturePirjo Virkkunen

Yrityksen käynnistämisen haasteet

Päivitetty: 4. syysk. 2023

Siitä on nyt suunnilleen kaksi vuotta, kun laitettiin virallisesti pystyyn meidän ikioma yritys. Aika on mennyt niin nopeasti eteenpäin, että välillä oikein hirvittää. Joku onkin sanonut, että kun on yli 40-vuotias, niin tunnetasolla on jo 70% elämästä eletty. Silloin, kun olin palkkatöissä minua hirvitti ajatus, että yhtäkkiä on elämä ohi, ja olen aina tehnyt töitä toisten ihmisten unelmien eteen, mutta en koskaan omani.


Olin hiljattain toisen yrityksemme perustajista, Eda Ulpin kanssa vieraana Suomen Mielenterveys MIELI ry:n podcast-sarjassa* keskustelemassa, miten yritystoimintaa käynnistävä yrittäjä jaksaa arjessa, miten voidaan ylläpitää jaksamista, kun yrityksen alkuvaiheessa pitää panostaa paljon aikaa ja resursseja, ja mitä ratkaisuja olemme käytännössä tehneet. Kuuntele podcast Spotifyssa, tai Soundcloudissa.



Studiossa Ellen Tuomaala, Eda Ulp ja Pirjo Virkkunen
Studiossa Ellen Tuomaala, Eda Ulp ja Pirjo Virkkunen

Miten kaikki alkoi


Mutta palataanpa ajassa vähän taaksepäin. Meillä oli tietenkin haaste, että mitä ihmettä sitä yrittäisi? Vaikka oli kova hinku alkaa yrittäjäksi, niin pitäähän sitä jonkinlainen liikeideakin olla olemassa. Sen takia varmaan yrittäjäksi ryhtyminen ottikin aikaa. Koskaan ei tullut sopivaa ideaa, ja riski, että yhtäkkiä hyppäisi tyhjän päälle pelotti liikaa.


Onneksi elämällä on tapana ratkaista asiat. Olimme kerran lounaalla kollegoiden kanssa ja eräs kollega valitteli, että haluaisi päästä lomalle, mutta ei ole mitään paikkaa minne jättää eläimiä. Kyselin, että eikös niitä eläinhotelleja ole olemassa. Ne olivat kuulemma sen verran kalliita, ja siellä on niin paljon eri eläimiä samassa paikassa, että se ei ollut järkevä ratkaisu heille. Sitten ihmettelin, että jännä miten ei ole olemassa ”eläinten airbnb:tä”. Palattuamme lounaalta toinen kollegani sanoi, että tuohan on hyvä idea, ja pitäisikö sitä lähteä oikeasti kehittämään eteenpäin.


Siitä päivästä lähtien aloimme hiomaan liiketoimintasuunnitelmaa. Teimme kyselytutkimusta ja selvitimme asioita. Alkututkimuksen aikana huomasimme, että jokunen muukin oli jo keksinyt saman idean ja jotkut olivat meitä jo paljon edellä, joten idean vieminen eteenpäin ei enää tuntunut järkevältä.


Kuitenkin ajatus, että haluamme yrittäjäksi eli edelleen vahvana. Vapaa-aikana tavattiin kirjastoissa ja mietittiin kuumeisesti erilaisia yritysideoita. Mukaan tuli myös ystäväni, ja niin me kolmestaan pähkäilimme päämme puhki.



Liiketoimintasuunnitelman hiomista.
Liiketoimintasuunnitelman hiomista.

Irtisanominen oli onnenpotku


Sitten huomasimme silloisessa työpaikassa, että pienyrittäjillä on hankalaa mainostaa. He eivät halua maksaa siivua omasta tuotosta, mutta markkinointi olisi heillekin tärkeää. Tämä jäi hautumaan pääkoppaan. Kohtalo tuli myös peliin ja melkein koko toimistomme irtisanottiin. Olimme varmaan ainoat kollegani kanssa, jotka olivat kuin Naantalin aurinko, kun kuulimme uutiset. Ei muuta kun samppanjalle, ja kerrottiin myös muille meidän päässä muhineista ideoista.


Lopulta perustimme markkinaportaalin, jossa kivijalkaliikkeet voisivat mainostaa niin paljon kuin sielu sietää kiinteällä kuukausihinnalla. OstosKortteli.fi-palvelussa tämä onnistuisi. Alussa meillä oli vain maksullinen versio, mutta nyt olemme avanneet myös ilmaisversion yrittäjille. Ilmaisversiossa he voivat julkaista 3 mainosta kuukaudessa.


Markkinapaikka yrityksille OstosKortteli.fi (toiminta lopetettu)
Markkinapaikka yrityksille OstosKortteli.fi (toiminto nykyään lopetettu)

Haasteita matkan varrella


Tämän tyyppisen toiminnan lanseeraamisessa on aina haasteita. Törmätään tuttuun muna-kana ongelmaan. Kun ei ole tarpeeksi yrittäjiä ilmoittajina, palvelussa ei ole tarpeeksi ilmoituksia, jotka kiinnostaisivat kuluttajia. Kun ei ole tarpeeksi kuluttajia palvelun käyttäjinä, yrittäjät eivät saa haluamaansa hyötyä mainostamisesta. Yleensä yritystoiminnan aloittaminen on siinä mielessä suhteellisen virtaviivaista, että yrityksellä on yksi kohderyhmä, jolle se tekee palveluita/tuotteita, joista saa rahaa. Tässä meidän liikeideassa sen sijaan olikin kaksi kohderyhmää (yrittäjät ja kuluttajat). Lisäksi kiinteän, matalan kuukausihinnan palvelussa tulot nojaavat volyymiin, joten rahaa ei ala tulemaan ovista ja ikkunoista saman tien. Vaikka miten paljon paiskit töitä, se ei tarkoita sitä, että heti alat saamaan tuloja. Voi mennä vuosia, ennen kuin portaali maksaa itsensä takaisin.


Koska emme ole miljonäärejä, emmekä valitettavasti tunne kovin montaa sellaista, joka haluaisi meille antaa miljoonia, meidän oli keksittävä jokin lisärahoituskeino. Vastaus tuli tällä kertaa taas asiakkailta: "Teettekö te muutakin markkinointia? Tarvittais kotisivut, voitteko tehdä?" Ja kyllähän me tehtiin. Siitä sai alkunsa uusi Digilick.com-palvelu, jossa siis teemme kotisivuja, hakukoneoptimointia – SEO, Google-mainontaa ja kaikkea muuta mielenkiintoista digimaailmaan liittyvää. Tällä tavalla pystymme myös kehittämään eteenpäin OstosKortteli.fi-palvelua. (Huom. päivitys 4.9.2023 OstosKortteli palvelu päätettiin lopettaa ja keskittyä ainoastaan Digilickin palveluihin.)




Vaikka olemme olleet olemassa vasta noin parisen vuotta, tuntuu, että muutoksia on ehtinyt tapahtua paljon tänä aikana. Aina ei voi jääräpäisesti pitää kiinni omista ajatuksistaan, vaan meillä on syystäkin kaksi korvaa ja vain yksi suu. Tiiminä asioiden kehittämisessä on hienoa huomata, kuinka oma mieli usein muuttuu kavereiden fiksumpien ideoiden myötä; omista ideoista ja perusteluista joutuu toisinaan luopumaan. Olemmekin pyrkineet jättämään egot kotiin ja suhtautumaan asioihin asioina. Yhteistyöllä saadaan arki-ihmeitä aikaiseksi.


Yrityksen perustamisessa ottaisin näin jälkikäteen huomioon seuraavat asiat:

  1. Mieti, miksi haluat yrittäjäksi? Kirjoita vaikka ylös ne syyt, ja katso niitä sitten, kun märkiä rättejä lentää naamaan, jotta pysyt motivoituneena myös hankalina aikoina. Aina pelätään yrittäjyyttä, mutta mitä tekisit, jos et pelkäisi ollenkaan?

  2. Juttele ihmisten kanssa, jotka ovat jo yrittäjiä. Juttele paljon erilaisten yrittäjien kanssa ja eri alojen yrittäjien kanssa. Kannattaa jutella myös eri vaiheessa olevien yrittäjien kanssa. Mitä monipuolisempia juttelutuokioita, sen parempi.

  3. Mene käymään erilaisissa tilaisuuksissa. Ilmaisia koulutuksia, luentoja on vaikka millä mitalla. Voit tutustua ihmisiin, jotka ovat jo kokeneet sen, mitä tällä hetkellä koet.

  4. Tutki erilaisia facebook-ryhmiä - niistä voi löytyä samanhenkisiä ihmisiä. Yrittäjille suunnatuista ryhmistä voi löytää paljon apua konkreettisiin kysymyksiin.

  5. Mieti tarvitsetko heti toimitilaa. Usein on erilaisia työhuoneita ja kokoushuoneita, joita voi varata jopa ilmaiseksi riippuen paikkakunnasta.

  6. Ala säästämään jo ennakkoon rahaa. Kun olet yrittäjä, voi olla alussa talous todella tiukalla. Nauroinkin, että en muista milloin viimeksi olen ollut rahallisesti noin köyhä. Jopa työttömänä ja opiskelijana minulla oli enemmän tuloja kuin nyt.

  7. Muista pitää itsestäsi huolta. Kun olet yrittäjä ja menetät itsesi - menetät kaiken. Pienillä asioilla voi olla iso vaikutus. Pidä esimerkiksi mikrotaukoja, jolloin et räplää kännykkää, vaan katsot vaikka ikkunasta ulos. Aivot tarvitsevat lepoa, jotta jaksaisivat palvella meitä.

  8. Nauti yrittäjän vapaudesta - tämä on niin kaksiteräinen miekka. Joskus saattaa vierähtää päivä pyykinpesussa ja kaiken maailman väkertämisessä, kun oikeasti pitäisi tehdä jotain epämiellyttävää. Kukaan ei ole välttämättä komentamassa sinua tekemään tärkeitä, mutta ei kiireellisiä asioita.

  9. Päiväsuunnitelman tekeminen on hyvä. Olen "pakkomielteinen" listojen tekijä. Joskus listat ahdistavat, kun näkee miten paljon on tekemättömiä töitä, mutta ei ne työt tekemällä lopu. Usein työ, jota eniten vitkuttelee, voi olla tärkein, mikä pitäisi tehdä.

  10. Yrittäjänä oppii paljon. Usein oppiminen on kantapään kautta, mutta se jääkin hyvin mieleen. Muista välillä taputtaa itseäsi selkään ja olla itsellesi armollinen. On huikeaa, kun olet yrittäjä ja ole itsestäsi ylpeä. Olet mahtava tyyppi!



* Tuottanut Suomen Mielenterveys MIELI ry sekä Yrittäjäkilta, yhteistyössä Kukunori Ry:n kanssa. Keskustelun juontaa Ellen Tuomaala. Tuotanto, äänitys ja editointi: Tiina Miinalainen.

281 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page