Mistä tietää onko mainonta ollut tehokasta tai rahansa väärti? Vaikka mainostajat voivat mainostaa, että heillä on tuhansia kävijöitä nettisivuilla, niin kuinka moni oikeasti klikkaa sinun mainosta ja tulee sivuillesi? Kannattaako esimerkiksi bloggaaja-yhteistyö, kuinka moni tulee kotisivuillesi yhteistyöbloggarin kautta? Mihin mainontaan kannattaa satsata rahaa, ja minkä mainoskanavan voisi seuraavalla kerralla jättää väliin? Näitä asioita ei tarvitse arvailla, vaan voidaan katsoa raakaa dataa.
Aina, kun tekee yhteistyötä jonkun kanssa tai tekee maksullista mainontaa yhteistyökumppanien kanssa, kannattaa laittaa kotisivujen osoitteeseen tagi, joka osoittaa sen, mistä asiakas on klikannut sinun sivuillesi. Silloin saat tietää miten paljon porukkaa tulee kotisivuillesi kiitos bloggariyhtistyön tai vaikka maksullisen bannerimainonnan takia. Klikkaavatko asiakkaat sähköpostiviestinnässä tiettyä nappulaa, vai klikkaavatko mieluummin kuvaa, jossa on linkki vaikka suoraan kyseisen tuotteen lisätietoja-sivulle?
Merkitse siis jokainen linkki omalla tagilla, jota haluat seurata. Käytännössä se on hyvin helppoa. Laitat vaan haluamasi linkin jälkeen lisätietoja, mistä tiedät, mistä kyseinen linkin painajat ovat tulleet.
Sanotaan näin, että tekisin Pirjo-bloggaajan kanssa yhteistyötä ja haluaisin seurata, kuinka moni hänen blogikirjoituksesta tulee meidän digilick.com kotisivuille.
Menisin Googlen URL-builderiin, eli paikkaan jossa voidaan tehdä sellainen linkki, jota voidaan sitten helposti seurata. Kirjoittaisin alussa oman osoitteen, eli digilick.com. Sen jälkeen kirjoittaisin mikä on kampanjan kanava (campaign source), esim. uutiskirje, google. Tähän laitoin esimerkissä sanan blog. Sen jälkeen kirjoittaisin vielä tarkentavan kohdan, eli onko kyseessä esim. tietty painike, vai onko kyseessä banneri. Tässä esimerkissä käytin vaan sanaa text koska linkki on tekstin sisällä. Sen jälkeen viimeinen ns. pakollinen kenttä on kampanjan nimi. Tähän laitoin bloggaaja yhteistyö Pirjon kanssa, eli siitä tiedän mikä kampanja on kyseessä. Jos seurattavia on paljon, kannattaa pitää jokin järkevä logiikka nimissä, esim. kuukausi ja vuosi yms, josta sitten tunnistaa kyseiset sivut, kun niitä Google Analytiikasta katsoo. Kun lopuksi painaa copy url, niin saadaan pitkä litania: www.digilick.com?utm_source=blog&utm_medium=text&utm_campaign=bloggaajayhteistyoPirjonkanssa
Samanalaisen urlin voi myös itse käsin tehdä, eli lisätään vaan oman osoitteen jälkeen ?_utm_source= jne.. mutta jos on yhtään epävarma, niin kannattaa käyttää siihen sopivaa ilmaista työkalua kuten esim. Googlen URL-builderia.
Nyt kun katson vaikka Google Analyticsia, niin näen, että tuolle sivulle on tullut vaikka 1000 kävijää, niin tiedän, että ne kaikki ovat kiitos yhteistyön Pirjo-bloggarin kanssa. Jos taas analytiikka kertoisi minulle, että kävijöitä on vaikka 3, en välttämättä olisi niin innokas enää tekemään yhteistyötä Pirjo-bloggarin kanssa, tai en ainakaan maksaisi siitä. Toki aina ei voi näin kärkkäästi arvioida yhteistyön tuloksia, mutta suuntaa ne antavat kuitenkin siihen mihin kannattaa käyttää aikaa/rahaa ja mihin ei.
Katsotaan mistä tämä löytyy käytännössä, eli menen Google Analytiikkaan "Aquisition-" kohtaan, sieltä "All Traffic" ja "Source/Medium". Nyt näen onko kukaan klikannut tuota minun tekemääni linkkiä (josta vielä kukaan ei itseasiassa tiedä, koska itse klikkasin sitä ensimmäisen kerran), näen tuloksen, että 1 klikkaus, ja avasin sen vielä toisessa välilehdessä, eli 2 sessiota. Jos jakaisin tämän linkin nyt vaikka Pirjo-bloggarille ja hänen blogissa porukat klikkaisivat sitä, näkisin täsmälleen tuloksen, kuinka moni vierailija on tullut sivuillemme kiitos Pirjon blogikirjoituksen.
Testattuamme, että linkki toimii, voisin antaa tämän linkin Pirjo-bloggarille, joka sitten laittaisi sen omaan blogiin. Yleensä kannattaa linkistä tehdä hyperlinkki, jolloin siinä ei näy pitkä litania, vaan linkki upotetaan tekstin sisälle esim. alla olevan esimerkin mukaan. Näin Digilick.com
sanasta klikkaamalla tuleekin pitkä litania, mutta asiakkaiden ei tarvitse sitä nähdä, koska se häiritsee lukemista, eikä ole välttämättä niin kauniin näköistä. Digilick.com näyttää linkkinä paremmalta kuin www.digilick.com?utm_source=blog&utm_medium=text&utm_campaign=bloggaajayhteistyoPirjonkanssa
Digilick.com on ketterä digitoimisto, jolta saat vaivatta niin kotisivut, kuin apua muuhun markkinointiin. Katso mitä asiakkaamme ovat meistä sanoneet ja ota yhteyttä jo tänään!