top of page

DigiLick blogi

DigiLickin blogi tarjoaa tietoa ja inspiraatiota yrityksesi digitaaliseen kasvuun. Tutustu ja vie liiketoimintasi uudelle tasolle!

Writer's pictureDigilick Asiakaspalvelu

Näin löydät Google-mainontaasi parhaat hakusanat

Päivitetty: 5. elok. 2024

Google-mainonta kuuluu tai ainakin pitäisi kuulua useimpien yritysten arkeen. Mitä ikinä sitten myytkään, on asiakkaan löydettävä tarjontasi jotenkin ja valtaosa tiedon etsinnästä tapahtuu Googlessa. Niinpä hakutuloksiin oikein sijoitettu mainos löytää suurella todennäköisyydellä tiensä potentiaalisten asiakkaiden silmien eteen. Google Ads -kampanjan aloittaminen on tehty helpoksi, mutta siihen sisältyy myös vaiheita, joilla voit helposti joko parantaa tai valitettavasti myös romuttaa mainontasi tuloksia. Yksi tärkeimmistä vaiheista on oikeiden hakusanojen määrittäminen. Hakusanojen määrittelyssä toimialasi ja tarjoamasi tuotteen tai palvelun tuntemuksesta on hyötyä, joten olet usein itse paras henkilö löytämään tehokkaita hakutermejä. Niinpä aiheesta kannattaa olla edes hieman kärryillä.


Hakusanojen metsästys saattaa kuulostaa isolta työmaalta, miten siihen sitten kannattaisi ryhtyä? Huoli pois, sillä siihen on olemassa hyviä työkaluja ja vinkkejä, joihin seuraavaksi tutustumme! Hakukoneoptimoinnin raskassarjalaisille löytyy monia maksullisia ja ilmaisiakin työkaluja, mutta tällä kertaa tutustumme Googlen omiin työkaluihin, joilla pääsee hyvin alkuun ja jotka ovat helppokäyttöisiä aloittelevallekin mainostajalle.


Google Trends


Google Trends kerää ja tilastoi tietoa Googlella tehdyistä verkkohauista ympäri maailmaa. Jokainen ikinä tehty Google-haku tallentuu tietokantaan, joten Googlella on valtava määrä tietoa siitä, mitä ihmiset kulloinkin haluavat etsiä verkosta. Markkinoijaa tietenkin kiinnostaa, etsivätkö ihmiset verkosta tiettyä tuotetta tai palvelua ja millä hakusanoilla he hakujaan tekevät. Tämä onnistuu helposti Google Trendsin avulla. Työkalu on kaikille avoin eli sen käyttämiseen et tarvitse edes voimassaolevaa Google Ads -tiliä, toisin kuin joihinkin muihin Googlen työkaluista.

Tutustutaanpa hieman tarkemmin Google Trendsin ominaisuuksiin. Nimensä mukaisesti se ensinnäkin kertoo, millaiset hakusanat ”trendaavat” juuri nyt, eli sen avulla kahvipöytien päivänpolttavissa puheenaiheissa on helppoa pysyä ajan hermolla. Tämän hetken suosituimmat hakusanat näkyvät automaattisesti listattuna Trendsin etusivulla, josta niitä voi myös tarkastella maakohtaisesti. Jos siis vaikkapa mämmikauppiasta arveluttaa, onko hänen tuotteensa haetumpi herkku Suomessa vai esimerkiksi Australiassa, on asia helppo tarkistaa. Katsotaanpa muutama esimerkki hakusanojen trendaamisesta:


Google Trends hakuvolyymin äkillinen nousu
Tästä esimerkistä ei jää epäselväksi ajankohta, jolloin Teemu Pukin menestyksekäs valioliigadebyytti nosti hänet kaikkien huulille.

Kuten ylläolevasta kuvaajasta voi päätellä, eivät hakumäärät näy absoluuttisina vaan välille 0-100 asettuvana indeksinä. Valitun aikavälin (oletuksena viimeiset 12 kuukautta) vilkkain ajankohta saa aina arvon 100.


Tämä toiminto on hyödyksi muun muassa silloin, kun yritetään päätellä jonkin tuotteen tai palvelun kysynnän kausiluontoisuutta. Esimerkiksi suksia ja etelän lomia kannattanee markkinoida eniten talvella. Alla esimerkki erään tutun kausittain nousevan ja laskevan hakutermin piirtämästä sahanteräkuviosta.



Google Trends hakutermin kausiluontoisuus
Joulupukkia odotetaan kuumeisesti, mutta vain kerran vuodessa.


Google Trends myös ehdottaa haettuun termiin liittyviä aiheita tai muita hakutermejä. Aiempi hakumme Teemu Pukista sai Google Trendsin ehdottamaan meille seuraavia aiheita:



Google Trends Related topics
Google Trends ehdottaa mielestään relevantteja aiheita ja lisähakusanoja.


Ehdotetut aiheet ja haut kertovat jo melko paljon haetusta asiasta ja niiden avulla voikin vaikkapa mainostaja melko nopeasti päätellä, minkälaisista asioista tiettyä hakutermiä hakeneet ihmiset ovat kiinnostuneita.


Erittäin hyödyllinen toiminto on myös tehtyjen hakujen jaottelu paikallisesti. Tarkastellaan asiaa taas parin esimerkin kautta:


Google Trends haut alueittain
Google Trends kertoo, missä tehdään Tampereen hotelleista tietoa etsiviä hakuja.

Näemmä hotellia Tampereelta etsitään vähän joka puolella Etelä- ja Länsi-Suomea. Nämä haut saattavat olla esimerkiksi kaupunkilomaa suunnittelevien ihmisten tekemiä, ja tamperelaisen hotellin kannattaisikin olla melko hyvin kärryillä siitä mistä heidän potentiaaliset asiakkaansa ovat kotoisin, jotta mainontaa voidaan kohdistaa näille alueille. Sen sijaan aamiaista Tampereelta etsivät hakijat löytyvät yleensä läheltä:



Google Trends explore


Tämä lieneekin ymmärrettävää, sillä pelkästään aamiaista hakemaan tulee harvemmin lähdettyä naapurikunnista. Lisäksi Trends tarjoaa vielä mahdollisuuden luokitella hakutulokset viiteen eri kategoriaan: verkkohaut, kuvahaut, uutishaut, Shopping-haut sekä YouTube-haut. Esimerkiksi YouTuben hakudata sisältääkin paljon mielenkiintoista tietoa, ja Googlen hankittua YouTuben onnistuu tuon tiedon saaminen näppärästi Trendsin kautta.


Pähkinänkuoressa Google Trends siis kertoo jo melko kattavasti missä ja milloin tiettyjä asioita haetaan internetistä. Nämä asiat huomioon ottamalla pääsee jo melko pitkälle esimerkiksi oman mainonnan kohdentamisen suunnittelussa, omia Google Ads-mainoksiaan kun pääsee kohdentamaan todella tarkasti muun muassa ajan ja paikkakunnan perusteella.


Google Keyword Planner


Toinen hyödyllinen työkalu on Keyword Planner, joka tekee ehdotuksia hakusanoiksi. Keyword Planner toimii selaimessa Google Ads -tilin sisällä, joten ilman tiliä sitä ei pääse näpräämään. Keyword Plannerissa on kaksi päätoimintoa: hakusanojen etsintä ja valittujen hakusanojen hakuvolyymin arviointi. Aloitetaan tarkastelemalla ensin mainittua.

Valitsemalla alkusivulta ”discover new keywords”, pääsemme aloittamaan hakusanametsästyksen. Liikkeelle voi lähteä joko ehdottamalla itse muutamia hakusanoja tai syöttämällä jonkin internet-osoitteen, josta Google sitten haistelee sivuun liittyviä hakusanoja ja ehdottaa niistä potentiaalisimpia. Internet-osoitteella hakeminen mahdollistaa näppärän teollisuusvakoilun, sillä esimerkiksi kilpailijan nettisivut kohteeksi asettamalla saa kattavan listan tämän todennäköisesti käyttämistä hakusanoista. Kilpailijan luukulla olevaa jonoa voikin sitten houkutella omalle ovelle hakukoneoptimoimalla omat sivut ja Google-mainoskampanjat näille hakutermeille.


Jos taas hakutermejä lähdetään keksimään itse, kannattaa asettua kuluttajan saappaisiin ja miettiä millä hakusanoilla tiettyä palvelua etsitään. Esimerkiksi termi ”älypuhelinhuolto” kuvaa puhelinten korjaajan tarjontaa melko hyvin mutta hakuvolyymi on todella matala. Miksi? Luultavasti siksi että ihmiset hakevat huoltoa juuri omalle puhelimelleen, jolloin hakutermit ovat hieman tarkempia kuin tuollainen palvelua yleisesti kuvaava ilmaisu. Haku ”iPhone huolto” tuottaakin jo ihan erilaisia hakuvolyymeja ja Keyword Planner saa myös tarpeeksi dataa ehdottaakseen lisähakusanoja. Sen ehdotuksista alkaa löytyä mm. tiettyjen mallien näytön vaihtoa ja niin edelleen, josta pääsemmekin jo hyvin vauhtiin muodostamaan listaa termeistä, joiden hakijoille haluamme puhelinkorjaamoamme mainostaa. Pienellä vaivalla siis löydämme hakutermit, jotka eivät ole liian geneerisiä mutta eivät myöskään liian harvinaisia. Hakusanoja pitäisi aina muistaa tutkailla etsijän eikä tarjoajan näkökulmasta.


Hakumääriä arvioiva toiminto puolestaan antaa samanlaista tietoa hakumääristä kuin aiemmin esitelty Google Trends, mutta sen antamat tiedot hakuvolyymeistä sisältävät arviot absoluuttisista hakumääristä, sekä siitä, kuinka paljon maksaa saada oma mainos hakutulossivun ylälaitaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mainoksista maksettava hinta menee suoraan Googlen kassaan, joten sille on eduksi luokitella hinta-arviot hieman yläkanttiin. Yleisesti ottaen tuntuukin vallalla olevan käsitys, että hinta-arviot ovat tosiaan usein yläkanttiin määriteltyjä. Niin tai näin, lienee joka tapauksessa viisaampaa lähteä mieluummin testailemaan mainontaa pienemmällä tarjouksella ja kasvattaa sitä pikkuhiljaa datan kertyessä kuin toisinpäin.


Keyword Planner sisältää Trendsistä tutun hakujen paikannuksen, eli jälleen voidaan tarkastella missä päin maailmaa joku tietty hakutermi kiinnostaa. Lisäksi hakuvolyymit tosiaankin näkyvät absoluuttisina eli on mahdollista selvittää tarkalleen vaikkapa, että moniko helsinkiläinen kaipaa Jaffaa sunnuntaiaamupäivän aikana. Myös mainosten hinta näkyy paikkakunnittain, eli Keyword Planner kertoo paljonko hintaeroa on mainostuksessa vaikkapa eri kokoisten kaupunkien välillä.



Google Keyword Planner laite- ja sijaintidata
Keyword Plannerin kustannusarvio eri laitteille ja paikkakunnille.


Kuten ylläolevasta kuvasta näemme, osaa Keyword Planner lajitella haut myös laitteiden perusteella. Google osaa jopa ennustaa, miten impressiot eli mainoksen näyttökerrat, klikkaukset ja kulut jakautuvat eri laitteilla tehtyjen hakujen kesken. Tämän ansiosta yksityiskohtien viilaamiseen mieltynyt markkinoija pystyy esim. optimoimaan mainoksensa kulut esim. tiettynä viikonpäivänä tien päällä kännykällä ruokapaikkaa etsivien hakijoiden kannalta.


Mahdollisuuksia mainonnan optimointiin siis löytyy runsaasti, vain paria Google ilmaista työkalua käyttämällä. Jos et siis vielä jostain syystä hyödynnä Googlen ilmaisia työkaluja markkinoinnissasi, on nyt aika tehdä niin. Niiden avulla saat paitsi yksityiskohtaista tietoa juuri tietyn hakutermin potentiaalista, mutta myös yleisluontoisempaa tietoa asiakkaidesi ajatuksenjuoksusta, mikä auttaa ymmärtämään heidän tarpeitaan laajemminkin. Aloita siis jo tänään! Jos tarvitset asiantuntijaa avuksesi, autamme mielellämme.



 

Digilick.com on ketterä digitoimisto, jolta saat vaivatta niin kotisivut, hakukoneoptimoinnin, Google Ads-mainonnan kuin mainosvideotkin. Katso mitä asiakkaamme ovat meistä sanoneet ja ota yhteyttä jo tänään!


1 035 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page