top of page
Writer's pictureDigilick Asiakaspalvelu

Google Ads (aiemmin Google Adwords) -mainonta pähkinänkuoressa

Päivitetty: 5. elok.

Googlen hakutuloksissa näkyy yleensä sekä maksullisia että maksuttomia tuloksia. Maksullisia hakutuloksia on ensimmäiset 0-4, joiden jälkeen tulee 10 orgaanista (maksutonta) hakutulosta, ja niiden jälkeen taas 0-4 maksullista tulosta. Maksulliset tulokset ovat Google Ads -palvelussa (entinen Google Adwords) tehtyjä mainoksia ja niitä näytetään niiden takana määritellyille hakusanoille.


Google Ads login

Google Ads -palvelu on maksuton ottaa käyttöön, mutta mainonta maksaa. Tai tarkalleen ottaen mainosten näyttäminenkin on ilmaista, mutta niiden saamat klikkaukset ovat maksullisia. Google Ads login löytyy täältä: https://ads.google.com.


Google Ads -mainonnan rakenne

Palvelun rakenteen ymmärtäminen on ensimmäinen askel sen käyttöönotossa. Rakenne on seuraavanlainen:

  • Kampanjat

  • Mainosryhmät

  • Hakusanat

  • Mainokset

Kampanjataso on ylin taso ja sisältää siis mainosryhmiä, joiden alle tehdään mainokset, jotka puolestaan liittyvät niille määriteltyihin hakusanoihin. Kampanjat voisivat esimerkiksi helsinkiläisen fysioterapeutin tapauksessa olla ”Helsinki”, ”Espoo” ja ”Vantaa”. Eli kohdennettaisiin markkinointia lähialueen ihmisille ja kirjoitettaisiin vähän erilaiset mainokset kaikille alueille.


Mainosryhmätasolla mennään jonkin kampanjan sisälle ja lisätään tarkkuustasoa. Fysioterapeutti voisi esimerkiksi tehdä kaksi mainosryhmää Helsinki-kampanjan alle; ”Kivut” ja ”Kuntoutus”. Samannimiset mainosryhmät voitaisiin luoda myös Espoo- ja Vantaa-kampanjoiden alle.


Mainosryhmien alle määritellään hakusanat, joiden ympärille mainokset kirjoitetaan. Hakusanatutkimus on tärkeä osa Google-mainontaa. Kivut-mainosryhmän alle mm. seuraavia sanoja: Selkäkipu, niskakipu, polvikipu, lihaskipu, lihassärky, jne. Kuntoutuksen alle voisi tulla esimerkiksi sanoja: Kela kuntoutus, kuntoutusraha, toimintaterapia, jne.


Mainostasolla kirjoitetaan tekstimuotoiset mainokset. Esimerkiksi Kivut-mainosryhmän alle voisi tulla seuraavanlainen mainos:


Esimerkki Google Ads mainoksesta
Esimerkki Google Ads -mainoksesta


Mainoksia luodessa voi luoda myös mainoslaajennuksia, joita ovat mainoksen alla näkyvät linkit Tietoa meistä, Varaa aika ja Asiakaskokemuksia. Näiden avulla voi ohjata mahdollista asiakasta esimerkiksi tutustumaan yritykseesi tai tekemään toivottuja toimenpiteitä kuten esimerkiksi varaamaan aikaa kotisivuiltasi tai soittamaan sinulle. Eräs laajennus mahdollistaa puhelinnumerosi näyttämisen suoraan mainoksessa.


Yleisesti ottaen laajennuksia kannattaa käyttää, sillä niiden avulla Google ja sen käyttäjät ymmärtävät mainostasi paremmin ja saavat siitä heti lisätietoa. Google myös kertoo niiden parantavan mainoksen tehoa.


Hakusanojen syöttäminen ja muotoilu


Hakusanat ovat siis sanoja, joita ihmiset käyttävät tehdessään hakuja internetin hakukoneissa (Suomessa 97% Googlessa). Fysioterapiaa Helsingissä voisi hakea vaikkapa seuraavilla sanoilla:

  • Fysioterapia helsinki

  • Fysioterapeutti kokemuksia

  • Fysioterapia hinta

Hakusanatutkimukseen kannattaa laittaa omaa aikaansa, sillä se on tärkeässä osassa Google-mainonnassa. Mitä paremmin ymmärrät potentiaalista asiakaskuntaasi ja heidän tekemiään Google-hakuja, sitä kattavammin osaat suunnitella eri mainosryhmille hakusanat ja kirjoittaa niiden pohjalta mainokset.


Sopivien hakusanojen löydyttyä, ne syötetään mainosryhmän alle. Tässä vaiheessa muoto, jossa hakusanat syötetään on tärkeä, jotta vältetään mainosten näyttäminen tuloksena vääriin hakuihin. Alla hakusanojen muotoa selventävä kuva:


Googlen hakusanaoperaattorit
Googlen hakusanaoperaattorit. Lähde: Wordstream

Alla sama suomeksi:

  • Täsmällinen haku: [fysioterapeutti helsinki] tuottaa osumia hakuun: fysioterapeutti helsinki

  • Lausehaku: ”fysioterapeutti helsinki” tuottaa osumia myös hakuihin: kokenut fysioterapeutti helsinki, fysioterapeutti helsinki kela, jne.

  • Muokattu laaja haku: +fysioterapeutti +helsinki tuottaa osumia myös hakuihin: fysioterapeutti halpa helsinki, fysioterapeutti vapaita aikoja helsinki, jne.

  • Muokattu laaja haku: fysioterapeutti +helsinki tuottaa osumia myös hakuihin: hieronta helsinki, toimintaterapia helsinki, jne.

  • Laaja haku: fysioterapeutti helsinki tuottaa osumia myös hakuihin: hieronta stadi, toimintaterapia halpa kamppi, jne.

Hakusanoihin voi määritellä myös negatiivisia hakusanoja eli sanoja, joihin liittyviin hakuihin ei haluta näyttää tuloksena omaa mainosta. Sanotaan nyt esimerkin vuoksi, että fysioterapeuttien pitäisi suorittaa erikoistumisopintoja lapsia hoitaakseen eikä esimerkkimme fysioterapeutti olisi niitä suorittanut. Hänen kannattaisi määritellä sen vuoksi lapsi, lasten, yms. negatiivisiksi hakusanoiksi. Eli, jos joku hakisi vaikkapa ”lasten fysioterapia helsinki”, hänen mainoksensa ei näkyisi. Eli se ei myöskään saisi klikkauksia eikä siksi kerryttäisi kustannuksia.


Google myös neuvoo hakusanojen suhteen, kunhan mainokset ovat pyörineet hetken aikaa. Se ehdottaa lisäämään hakusanoja mainosryhmiin, jos se huomaa niiden liittyvän toisiinsa. Joihinkin näistä suosituksista kannattaa tarttua ja osaan taas ei, sillä robottihan niitä ehdottelee eikä välttämättä ymmärrä tuon taivaallista bisneksestäsi.


Kenen mainos näytetään Googlen hakutuloksissa?


Usein samoille hakusanoille on tehty monia mainoksia, joita Google voisi näyttää. Miten Google sitten päättää, kenen mainos näytetään ja millä positiolla hakutulossivulla (serp = search engine results page)?


Google tekee jokaisen haun kohdalla huutokaupan, jonka voittaja päätetään seuraavalla logiikalla:


Google mainonta huutokauppa logiikka
Google-mainonnan huutokaupan logiikka

Max hintatarjous/klikki: Jokaiselle hakusanalle voi määritellä maksimihintatarjouksen eli kuinka paljon olet korkeintaan valmis maksamaan, jos mainoksesi näytetään tuloksena ko. hakusanalla tehtyyn hakuun.


Laatupisteet: Google arvioi mainoksesi laatupisteitä perustuen klikkausprosentteihin (klikit/näytöt x 100), laskeutumissivun käyttökokemukseen (esim. poistutaanko siltä välittömästi) ja relevanssiin (liittyykö laskeutumissivun sisältö mainokseen). Google ei halua, että sen käyttäjät pettyvät Googlen näyttämiin hakutuloksiin, koska silloin he saattaisivat siirtyä Googlen kilpailijoiden, esim. Bingin, käyttäjiksi. Siksi Google tarkkailee koko ajan yllä mainittuja asioita mainoksista ja madaltaa laatupisteitä, jos se huomaa hakutuloksia klikanneiden olevan pettyneitä tulokseen.


Mainoksen pisteet: Max hintatarjous/klikki x Laatupisteet. Esimerkissä yllä Sinun yrityksesi mainoksen pisteet saadaan siis seuraavasti: 3 x 9 = 27.


Koska mainoksesi sai esimerkissä enemmän pisteitä kuin muiden, se saa 1. position tuloksissa eli pääsee sivun ylimmäiseksi mainokseksi. Accuracastin tilastojen mukaan Googlen 1. mainoksen klikkausprosentti on n. 7%, kun 2. mainoksen klikkausprosentti on vain n. 3%. Siksi kannattaa tähdätä ensimmäiseksi tai ainakin ensimmäisten mainosten joukkoon.


Mikä on hyvä hinta klikille?


Klikkihintasi määräytyy huutokaupan tuloksena ja esim. edellä olevassa esimerkissä se laskettaisiin näin: Sinua alemman mainoksen pisteet / Sinun laatupisteet + 0.01€ = 24/9 + 0.01 = 2,68€.


Google Adsissä voit helposti määritellä, paljonko olet valmis maksamaan per klikkaus, per päivä tai per kampanja-aika. Tällaisten rajojen asettaminen kannattaakin tehdä, jottei tule epämiellyttäviä yllätyksiä – esim. budjetti kuluu kokonaan ensimmäisenä päivänä.


Mainostesi oltua aktiivisina jonkin aikaa, alat nähdä niitä koskevia lukuja, mm. kuinka monta kertaa niitä on näytetty ja klikattu ja millä klikkihinnoilla. Kannattaakin aluksi laittaa jokin kohtuullisena pitämäsi klikin maksimihintatarjous, esim. 50 centtiä ja katsoa, tuottaako se klikkauksia. Jos sillä ei tule klikkejä, voit katsoa hakusanakohtaisia klikkihintoja tarkemmin ja saada osviittaa, mille tasolle maksimihintatarjoustasi pitäisi säätää. Pienillä justeerauksilla löydät sopivan hintatason. Tosin se voi muuttua ajan myötä.


Google myös aktiivisesti opastaa hinnoittelussa sekä nostamaan että laskemaan hintatarjouksia. Näitä suosituksia kannattaa silmäillä esim. viikoittain ja tehdä tarpeen mukaan säätöjä.


Miten parantaa mainoksen osuvuutta?


Liiketoiminta on tavalla tai toisella paikkaan sidottua – ja mainonta on esim. eri kulttuureissa erilaista. Google Adsissa on syytä tehdä maantieteellistä rajausta mainonnan osuvuuden parantamiseksi. Maantieteellinen rajaaminen on myös tärkeää, jotta ei kilpailla itseään vastaan. Esimerkiksi helsinkiläisen fysioterapeutin käyttäessä samoja hakusanoja Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä, on syytä rajata Helsingin kampanja koskemaan vain Helsingissä tehtyjä hakuja, Espoon kampanja Espoossa tehtyjä, jne. Jos kaikkien hänen kampanjoidensa maantieteellinen alue olisi esim. Uusimaa, hänen kampanjansa kävisivät hintahuutokauppaa toisiaan vastaan ja nostaisivat sitä kautta kustannuksia.


Maantieteellinen rajaaminen on myös siinä mielessä tärkeää, että vältetään kuluttamasta budjettia epähuomiossa hetkessä loppuun. Esimerkiksi, jos joku kampanja koskisi koko maailmaa, ja joku sen hakusanoista liittyisikin vaikkapa espanjaksi johonkin ihan muuhun kuin mainostettavaan palveluun, mainosta saatettaisiin näyttää paljon espanjalaisille. Jos he vielä klikkaisivat mainosta aktiivisesti, budjetti voisi kulua salamana loppuun ja kohderyhmä olisikin ollut täysin väärä.


Yhteenveto


Google Ads-palvelu on ilmainen ottaa käyttöön ja maksat vain klikeistä, et näyttökerroista. Palvelun rakenne pitää ymmärtää ennen kuin alkaa tehdä mainoksia. Eli kampanjat, mainosryhmät, hakusanat ja mainokset pitää olla kirkkaana mielessä. Hyvien mainosten kirjoittamisen pohjana ovat kohderyhmää kiinnostavat hakusanat, joiden löytämiseen kannattaa laittaa aikaa ja energiaa. Hakusanojen muoto on tärkeä asia, jotta mainoksia näytetään vastauksena juuri haluamiisi hakuihin. Mainokset näytetään huutokaupan tuloksena, jossa vaikuttavina asioina ovat mainoksesi laatupisteet sekä hintatarjouksesi/klikki. Huutokaupan tulos myös määrittää lopullisen klikkihinnan mainoksellesi. Klikkauksen maksimihintatarjousta kannattaa säätää aika-ajoin ja tähän saat hyviä vinkkejä Googlelta. Mainosryhmissä pitää muistaa tehdä maantieteellistä rajausta, jotta mainokset osuvat paremmin kohderyhmään ja suunnataan budjettia sinne, missä siitä on eniten hyötyä.

Jos tämä kaikki tuntuu työläältä, me autamme mielellämme Google -mainonnassa alkuun tai teemme sitä täysin puolestasi.


517 katselukertaa
bottom of page