top of page
Writer's pictureDigilick Asiakaspalvelu

11 kohdan muistilista ennen kuin teet kotisivut

Päivitetty: 4. syysk. 2023


Kotisivut yritykselle - Mitä pitäisi huomioida kotisivujen tekijää valitessa?


Ennen, kuin lähdet tekemään itse tai teettämään kotisivuja, lue alta 11 kohdan kotisivut yritykselle -muistilista. Näitä vinkkejä noudattamalla vältät toivottavasti kantapään kautta oppimista ja saat nopeammin tuloksia.


Muistilista - kotisivut yritykselle 

  1. Älä tee itse, ellet tiedä, mitä teet

  2. Rakenna sivut luotettavalle alustalle, esim. Wix

  3. Älä maksa pikku teksti- ja kuvamuutoksista

  4. Käy läpi kotisivuja tarjoavan yrityksen referenssejä

  5. Varmista, että kotisivut ovat hakukoneoptimoidut

  6. Varmista, että voit seurata sivujesi kävijätietoja

  7. Varmista, että saat asiakaspalvelua projektin jälkeenkin

  8. Älä maksa liikaa, äläkä liian vähän

  9. Sovi toimitusaikataulu etukäteen kirjallisesti

  10. Omista sivujesi domain itse

  11. Varmista tarpeellisten lisäpalvelujen saaminen samalta toimittajalta


1. Voinko tehdä kotisivut itse?


Jonkinlaiset kotisivut saa aikaan lähes jokainen pienellä opiskelulla ja internetissä on useita kotisivujen rakentamiseen tarkoitettuja sivustoja. Se kuuluisa siskonpoika on rakentanut monelle muuten vakavasti otettavalle yritykselle kotisivut, mitkä nopealla vilkaisulla saattavatkin näyttää ihan hyviltä. Hyvien kotisivujen tekeminen vaatii kuitenkin osaamista ja kokemusta, sillä kotisivuihin liittyvä teknologia muuttuu nopeassa tahdissa. Hyvistä kotisivuista ja niiden ominaisuuksista voit lukea lisää täältä.


Itsekin voi toki tehdä kotisivut, jos vain varaa taustatyöhön ja projektiin riittävästi aikaa. Internetissä on tarjolla erilaisia kursseja, joilla kotisivujen tekemistä voi opiskella. Kurssitarjonta on siinä määrin monimuotoista, että sopivan valitseminen voi olla haastavaa. Hinnat tietysti vaihtelevat, mutta niin vaihtelee sisältökin eikä sitä tietenkään pääse maksamatta näkemään. Kurssit myös keskittyvät eri alustoihin eli sen valinta on ensimmäinen askel, jos projektiin päättää ryhtyä itse. Digilick käyttää rakentamissaan kotisivuissa alustana Wixiä ja myös kouluttaa kattavasti kotisivujen itsenäiseen tekemiseen.


Wix-alustalla voi tehdä kätevästi kotisivuja
Wix-alustalla voi tehdä kätevästi kotisivuja

2. Millä alustalla kotisivut kannattaa rakentaa?


Kotisivut kannattaa rakentaa luotettavalle alustalle ja ylläpitää luotettavan tahon palvelimilla. Luotettavia alustoja on monia, esimerkiksi me Digilickillä käytämme Wixiä. Se on hyvä esimerkki alustasta, johon tulee koko ajan uusia ominaisuuksia, se on visuaalinen, luotettava ja helppokäyttöinen asiakkaan tehdessä itse muutoksia. Sen kuin raahaa ja pudottaa osioita haluamilleen paikoille. Usein esim. Wordpressiä mainostetaan helppokäyttöisenä, mutta kannattaa haastatella paria sitä käyttävää tahoa. Saavatko he tehtyä siihen helposti muutoksia ilman mitään koodausosaamista?


3. Mitä muutosten tekeminen kotisivuille maksaa?


Tärkeä huomioitava asia on muutosten tekemisen hinta. Monet toimistot tekevät sivut halvalla, mutta laskuttavat myöhempien pienienkin muutosten tekemisestä. Tällöin lasku pitkässä juoksussa vain kasvaa kasvamistaan. Kannattaakin teettää mieluummin sivut, joille pystyy itse tehdä ainakin kuva- ja tekstimuutoksia ilman lisähintaa. Ja siis ilman mitään koodaamisosaamista tai insinöörintutkintoa.


4. Kenelle muulle toimisto on tehnyt kotisivut?


Kannattaa myös tutustua referensseihin eli mitä muut asiakkaat sanovat ja vierailla heille tehdyillä sivuilla – sekä perinteisellä tietokoneella että älypuhelimella. On hyvä valita kokenut kotisivujen tekijä, joka pystyy omalla työllään ja tyytyväisillä asiakkailla todistamaan, että heidän työnsä jälki on laadukasta. Voit tutustua Digilickin asiakasreferensseihin täällä.


5. Ovatko kotisivut hakukoneoptimoidut?


Työn jälki tarkoittaa visuaalisia ja toiminnallisia asioita, mutta myös näkymättömiä, konepellin alla olevia ominaisuuksia. Tällä tarkoitan hakukoneoptimointia eli sivujen löydettävyyttä hakukoneella (Suomessa 97% Googlella). Monet firmat nimittäin tekevät nätit sivut, mutta eivät optimoi niitä lainkaan. Tällöin Google ei arvosta niitä eikä näytä niitä korkealla hakutuloksissa. Eli saat hienon Ferrarin, mikä seisoo keskellä metsää. Voit lukea lisää hakukoneoptimoinnista täältä. Digilick tekee aina teknistä hakukoneoptimointia tekemilleen sivuille eli eri otsikkotasot on määritelty, kuvissa on metadatassa (siellä konepellin alla) kuvaustekstit, kuvat on pakattu pienemmiksi, jne., jne. Teknisen hakukoneoptimoinnin säännöt ovat moninaiset ja niiden tunteminen on laadukkaiden kotisivujen tekemisessä ensiarvoisen tärkeää. Laajamittainen hakukoneoptimointi on erillinen lisäpalvelu ja sisältää mm. hakusanatutkimusta ja sisällöntuotantostrategiaa.


6. Pääsenkö itse seuraamaan kävijätietoja?


On tärkeää, että tiedät, mitä sivuillasi tapahtuu vai tapahtuuko mitään. Kotisivuprojektin yhteydessä kannattaa edellyttää sivujen kytkemistä Google Analyticsiin, joka on Googlen analytiikkaohjelmisto. Se seuraa kotisivujesi kävijöitä ja raportoi ilmaiseksi ja ilman mitään asetusten muuttamista mm. kävijämääriä, käyntien kestoa, selattujen sivujen määriä, välittömiä poistumisia, jne. Pienillä muutoksilla pääset seuraamaan myös tiettyjen toimenpiteiden (konversioiden) toteutumista, esim. lomakkeen lähetyksiä.


Kotisivujen analytiikkaa, käyntien seuranta
On tärkeää seurata kävijämääriä ja kävijöiden tekemisiä kotisivuillasi


7. Miten kotisivujen tekijän asiakaspalvelu toimii?


Ajan myötä herää tarpeita kehittää kotisivuja edelleen tai tulee mieleen kysymyksiä ja ideoita. Tällöin on hyvä, että on nopeasti vastaavan ja asiakkaitaan arvostavan tahon kanssa tekemisissä. Monelle toimistolle on nimittäin ihan tyypillistä käytöstä, että vastauksissa kestää viikkotolkulla eikä edes tarjousta tahdo saada. Digilick palvelee Uudellamaalla pienen ja innokkaan tiimin kanssa, joten vastaukset tulevat nopeasti ja asioita saadaan eteenpäin. Meiltä saat ihan oikean ihmisen yhteystiedot nimettömän yhteydenottolomakkeen sijaan.


8. Paljonko kotisivut yritykselle maksavat?


Hinta on useimmille meistä tärkeä tekijä. Sivuista ei kannata maksaa liikaa – eikä liian vähän. Esim. kivijalkaliikkeelle tai pienelle palveluyritykselle riittävät yleensä suppeat sivut, jolloin hinta yleensä jää alle 1 000 euroon. Iso verkkokauppa tai laajat, monipuoliset sivut erilaisilla toiminnallisuuksilla saattavat hyvinkin maksaa mitä tahansa tuhansista euroista ylöspäin. Liian vähän maksamalla todennäköisesti jää paitsi monista yllä mainituista ominaisuuksista ja saattaa näin ollen säästää väärässä paikassa. Kuten muissakin asioissa, jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta.


9. Miten kauan kotisivujen tekemisessä kestää?


kotisivuprojektin aikatauluttaminen
Vaikka kotisivujen toteutuksessa ei kestä kauan, niin sisältö kannattaa miettiä rauhassa.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tyypillinen kotisivuprojekti kestää 2-4 viikkoa. Aikaan voi vaikuttaa esimerkiksi, oletko hahmotellut jo itse sivujen rakennetta, teetkö itse sisällön vai teetätkö sen, toimitatko itse kuvat vai valitseeko toimisto ne, onko sinulla logoa, jne. Myös toimiston työkuorma vaikuttaa projektin aikatauluttamiseen ja siksi onkin tärkeää sopia kirjallisesti toimitusaikataulusta. Isoissa, monipuolisissa sivuissa, joissa on räätälöityjä toiminnallisuuksia, voi luonnollisesti mennä kuukausia.




10. Omistanko oman domainini?


On tärkeää, että domain eli sivujesi osoite internetissä on sinun omistuksessasi. Jos joskus haluat vaihtaa alustaa, sinun pitää voida tehdä se ilman, että joku ulkopuolinen taho vaikeuttaa asiaa tai jopa estää sen. Domainin ostaminen maksaa yleensä parikymppiä ja hallinnointi muutaman euron kuussa. Domainin varaaminen on helppoa ja nopeaa – kunhan keksii ensin hyvän ja vapaana olevan sellaisen.


11. Mitä lisäpalveluita on tarjolla?


Kotisivut harvoin yksinään pystyvät ihmeisiin, ainakaan aluksi. Ne tarvitsevat tuekseen niille ohjaavaa mainontaa. Niillä pitää olla myös houkuttelevaa ja hyödyllistä sisältöä ja niiden rakennetta pitää kehittää aika ajoin jo ihan Googlen muuttuvien arvostusperusteiden vuoksi. 

Hyvän toimittajan löydyttyä ja asiakassuhteen ollessa toimiva, on myös kätevää, jos saman katon alta saa hyödyllisiä lisäpalveluita, kuten esimerkiksi hakukonemainontaa tai -optimointia. Digilick osaa auttaa myös näissä asioissa – luotettavasti ja nopeasti.


Yhteenveto


Kuten nähdään kotisivujen teettämistä kannattaa punnita monelta kantilta. Tekijöitä on laidasta laitaan ja laatu vaihtelee. Kotisivut ovat kuitenkin yrityksesi julkisivu internetissä, joten valinta kannattaa tehdä huolella. Hinta on yksi tärkeä tekijä, mutta laatuun kannattaa mieluummin sijoittaa mieluummin vähän enemmän kuin säästää väärässä paikassa. On pitkälti kotisivujen konepellin alla olevasta tekniikasta kiinni, miten korkealle sivusto nousee Googlen hakutuloksissa. Kotisivujen sisältö ja sille tulevat ja siltä lähtevät linkit ovat tässä myös tärkeässä osassa. Hyvin tehdyt sivut kestävät aikaa ja niiden pohjalle on hyvä rakentaa sisältöä ja pyrkiä kasvattamaan kävijämääriä – ja sitä kautta yrityksesi myyntiä.


946 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page