top of page

 FAQ - Usein kysytyt kysymykset 

  • Mikä on Google Ads?
    Google Ads on Google-mainonnan tekemisen mahdollistava palvelu netissä. Siellä voit tehdä mainoksia ja ryhmitellä niitä eri kampanjoiden ja mainosryhmien alle. Voit itse säätää budjetit vaikkapa päivätasolla ja määritellä kampanjoiden kestot. Lisäksi voit kohdentaa mainontaa haluamillesi kohderyhmille ja määritellä kanavia, joissa mainoksesi näkyvät. Palvelun käyttöönotto on ilmaista, mutta mainonnassa maksat klikeistä eli sivuillesi ohjautuneista kävijöistä.
  • Mikä on Google AdWords?
    Google AdWords on vanha nimi nykyiselle Google Adsille.
  • Mitä on Google Display-mainonta?
    Display-mainonnalla tarkoitetaan visuaalisia bannerimainoksia eri nettisivuilla. Googlella on laaja mainosverkosto, joka sisältää miljoonia nettisivuja. Mainontaa näytetään näillä sivuilla kävijöille mainostajan määritysten mukaisesti, esim. retargeting-tarkoituksessa.
  • Mitä retargeting tarkoittaa?
    Retargeting tarkoittaa mainonnan kohdentamista henkilöille, jotka ovat jo vierailleet kotisivuillasi. Retargeting on usein tehokas tapa mainostaa, sillä sivuillasi vieraillut henkilö on saattanut jäädä harkitsemaan ostoksen tekemistä tai yhteydenottoa ja nähdessään mainoksesi aktivoituu.
  • Miksi tehdä Google-mainontaa?
    Googlen hakusanamainonta on kustannustehokasta ja reilua, sillä siinä maksat vain klikeistä eli sivuillesi ohjautuneista kävijöistä. Toisin on esim. Facebookissa, jossa maksat näytöistä. Tai vaikkapa lehtimainonnassa, jossa et tiedä kuinka moni on oikeasti nähnyt mainoksesi. Mainoksiasi näytetään vain vastauksena hakuihin, jotka liittyvät mainostesi takana oleviin avainsanoihin, joten mainontasi on relevanttia sitä näkevälle henkilölle. Pääset määrittelemään oman budjettisi jopa päivätasolla Voit halutessasi kohdentaa mainontaa ajallisesti sekä vain tietyille kohderyhmille. Näet tulokset tarkasti, sillä voit luoda konversioseurannan (tekevätkö ihmiset haluamiasi tekoja sivuillasi) mainoksillesi ja tehostaa seurantaa Googlen omassa raportointi- ja analysointityökalussa Google Analyticsissä. Google-mainontatyökalu on ilmainen ottaa käyttöön.
  • Mitä Google-mainonta tarkoittaa?
    Google-mainonnalla tarkoitetaan yleensä joko Googlen hakusanamainontaa tai display-mainontaa. Hakusanamainontaa, eli tekstimuotoisia mainoksia, näytetään vastauksena Google-hakuihin silloin, kun mainoksiin liitetyt sanat esiintyvät haussa. Display-mainonta taas on visuaalista bannerimainontaa, jota näytetään miljoonilla Googlen mainosverkostoon kuuluvilla sivuilla. Google-mainonnan tehtävä on yleensä ohjata henkilö käymään kotisivuillasi tai soittamaan puhelinnumeroosi.
  • Mistä maksetaan Google-mainonnassa?
    Google-mainonnassa maksat klikeistä eli joko sivuillesi ohjautuneista kävijöistä tai sinulle mainoksesi kautta tulleista puheluista (vain-soitto-mainonta).
  • Minkälainen rakenne Google-mainonnassa pitää olla?
    Googlen hakusanamainonnassa kampanja määrittelee aihepiirin, jonka sisällä liikutaan. Esimerkki voisi olla vaikkapa musiikki-instrumentteja myyvälle liikkeelle ”kitarat”. Mainosryhmä on seuraava taso ja sille on yhteistä avainsanat, jotka koskevat kaikkia siihen kuuluvia mainoksia. Esimerkkejä voisi tässä tapauksessa olla ”akustiset kitarat” ja ”sähkökitarat”. Akustisia kitaroita koskevan mainosryhmän alla olevat mainokset keskittyisivät siis akustisiin kitaroihin ja samoin olisi avainsanojen laita.
  • Mitä tarkoittaa Google huutokauppa?
    Usein samoille hakusanoille on tehty monia mainoksia, joita Google voisi näyttää. Google tekee jokaisen haun kohdalla huutokaupan, jonka voittaja päätetään seuraavalla logiikalla: Korkein hintatarjous per klikki x laatupisteet Jos oletetaan, että korkein hinta, minkä haluat maksaa per klikki, on 0,50 euroa. Oletetaan myös, että Google antaa mainoksellesi 9 laatupistettä. Tällöin saat huutokaupassa 0,5 x 9 = 4,5 pistettä. Jos joku toinen mainostaja olisi valmis maksamaan 0,6 euroa ja hänen mainoksensa laatupisteet olisivat 7, hän saisi 0,6 x 7 = 4,2 pistettä. Tällöin sinun mainoksesi näytettäisiin ennen kilpailijasi mainosta, vaikka olisit valmis maksamaan vähemmän.
  • Miten Googlen laatupisteet lasketaan?
    Google arvioi mainoksesi laatupisteitä perustuen klikkausprosentteihin (klikit / näytöt x 100), laskeutumissivun käyttökokemukseen (esim. poistutaanko siltä välittömästi) ja relevanssiin (liittyykö laskeutumissivun sisältö mainokseen). Google ei halua, että sen käyttäjät pettyvät Googlen näyttämiin hakutuloksiin, koska silloin he saattaisivat siirtyä Googlen kilpailijoiden, esim. Bingin, käyttäjiksi. Siksi Google tarkkailee koko ajan yllä mainittuja asioita mainoksista ja madaltaa laatupisteitä, jos se huomaa hakutuloksia klikanneiden olevan pettyneitä tulokseen.
  • Miten pääsen Googlen ykkössivulle?
    Googlen hakutulosten ykkössivulle pääseminen riippuu monesta tekijästä. Google näyttää jokaiseen hakuun algoritminsa pohjalta arvioituna parhaiten hakua vastaavat hakutulokset. Näin ollen sivu voi olla toisessa haussa ykkössivulla, toisessa sivulla 10 ja kolmannessa ei lainkaan hakutuloksissa. Esimerkiksi haulla ”mattokauppa Forssa” ei kannata näyttää lontoolaisen konsultointifirman­ sivuja hakutuloksissa. Orgaanisesti (= ilman maksullista mainontaa) hakutuloksissa ykkössivulle pääseminen tietyillä hakusanoilla voi olla vaikea tai ainakin aikaa vievä tehtävä. Sen sijaan Google-mainonnalla ykkössivun parhaille paikoille pääsee helposti. Google on enemmän ja enemmän häivyttänyt eroa maksullisten tulosten ja orgaanisten tulosten välillä, jolloin maksulliset tulokset saavat enemmän klikkejä kuin ennen. Näin ollen aikaa säästävä ratkaisu on tehdä maksullista Googlen hakusanamainontaa.
  • Näyn jo muutenkin hyvin Googlessa, miksi maksaisin siitä erikseen?"
    Usein on niin, että hyvä näkyvyys Googlessa tarkoittaa hyvää näkyvyyttä tietyillä hakusanoilla. Usein myös firmat haluaisivat näkyä paremmin joillakin toisilla hakusanoilla. Tällöin Google-mainonta auttaa ponnahtamaan ykkössivulle nopeassa aikataulussa juuri niillä hakusanoilla, joilla näkyvyys on orgaanisesti toivottua heikompaa.
  • Miksi tekisin itse Google-mainontaa?
    Google-mainontaa ostaessa tyypillinen mainostoimiston komissio on luokkaa 30-50% mainosbudjetin päälle. Eli, jos mainostat 100 eurolla, maksat mainostoimistolle 30-50 euroa palkkiota. Päälle tulee vielä mainonnan aloituskustannus ja verot. Monelle etenkin melko pienellä budjetilla mainostavalle voi olla kustannustehokas ratkaisu tehdä mainontaa itse. Tällöin raha menee mainontaan eikä sen tekemiseen.
  • Mitkä ovat top-3 asiaa, jotka pitää ottaa huomioon, kun aloittaa tekemään Google-mainontaa?"
    Mieti mainonnan rakenne hyvin, jotta mainoksista tulee relevantteja Luo konversiot mainontaasi ja seuraa niitä – eli tekevätkö sivuillesi päätyneet ihmiset sivuillasi haluamiasi tekoja Optimoi mainontaa jatkuvasti eli tee muutoksia parantaaksesi mainonnan tehokkuutta – älä ”aloita ja unohda”
  • Miksi Google Ads mainos ei saa sisältää ISOJA KIRJAIMIA JA HUUTOMERKKEJÄ??!!!!
    Googlella on tiettyjä laatukriteereitä, joita mainonnan tulee noudattaa. Tämä on yksi niistä ja sen tarkoituksena on luoda yhdenmukainen ja ammattimainen ilme mainonnalle.
  • Saan paljon näyttöjä, eikö se riitä, miksi pitää maksaa klikeistä?"
    Mainosnäytöt ovat sinänsä hyvä asia, että jollekin voi jäädä yrityksesi nimi ja tarjoamasi tuotteet/palvelut mieleen. Tämä on brändimainonnan yksi tavoite. Hakusanamainonnassa tavoite on kuitenkin saada mahdolliset asiakkaat vierailemaan sivuillasi ja konvertoitumaan asiakkaiksi. Tai vaikkapa soittamaan sinulle. Siksi hakusanamainonnassa sellaiset mittarit kuin klikkiprosentti tai konversioprosentti ovat tärkeitä seurattavia.
  • Mistä tiedän ovatko tulokset hyviä vai ei?
    Tuleeko kauppaa? Jos tulee toivotussa suhteessa sijoitettuihin markkinointieuroihin, voit olla tyytyväinen. Googlaamalla löytyy joitain tunnuslukuja Google-mainonnasta per toimiala. Google Ads myös tarjoaa jonkin verran vertailutietoa samoihin huutokauppoihin osallistuvista kilpailijoista. Lopulta kyse on kuitenkin siitä, oletko itse tyytyväinen tuloksiin ja täyttävätkö ne asettamasi tavoitteet.
bottom of page